Άνδρος

Home/Άνδρος
Άνδρος 2017-04-12T06:59:41+00:00

Άνδρος – Μικρά Αγγλία

Το μεγαλύτερο μετά τη Νάξο νησί των Κυκλάδων. Η Άνδρος πιθανόν πήρε το όνομα της από τα Μινωικά χρόνια. Είναι ένα ορεινό νησί με πράσινες κοιλάδες, πηγές και καταρράκτες. Το καταπράσινο τοπίο και τα πλούσια νερά της, της έδωσαν κατά την Αρχαιότητα την επωνυμία Λασσιά και Υδρούσσα. Το νησί σφύζει από πλούσιο παρελθόν. Στα κλασσικά χρόνια, όταν η Παλαιόπολη ήταν η πρωτεύουσα, είχε δικό της νόμισμα και κατά τον 11ο-12ο αιώνα μ.Χ έγινε διάσημη στη Δύση για την παραγωγή μεταξιού.

Η Χώρα Ο μικρός αρχικά οικισμός της Χώρας της Άνδρου αναπτύχθηκε εντός των τειχών του κάστρου κατά την περίοδο της Ενετοκρατίας. Την είσοδο του κάστρου μπορεί να δει και σήμερα. Μια ξύλινη γέφυρα συνέδεε τον οικισμό με το κάστρο, η οποία αργότερα αντικαταστήθηκε από πέτρινη. Η αρχιτεκτονική της Χώρας συνδυάζει στοιχεία Βυζαντινά, Ενετικά και Νεοκλασικά. Το νεοκλασικό στυλ η πόλη το απέκτησε κατά την έναρξη του 20ου αιώνα, όταν οι πλοιοκτήτες της Άνδρου έλεγχαν σχεδόν το 1/4 του Ελληνικού εμπορικού στόλου.

Τόσο η γεωγραφική της θέση όσο και η αγάπη των κατοίκων της για τη θάλασσα συνετέλεσαν στη λαμπρή αυτή ναυτική πορεία. Μεγάλες ναυτικές οικογένειες, πολλά ποντοπόρα πλοία, πλούτος, ακμή οικονομική και παράλληλα κοινωνική και πνευματική. Η Χώρα έγινε από τις γοητευτικότερες πρωτεύουσες στο Αιγαίο.

Μια Μικρά Αγγλία “με τα όλα της”.